Medisch

Heb jij een kinderwens of ben je sinds kort zwanger?

Posted On oktober 28, 2019 at 9:31 am by / No Comments

Ben je zwanger of ben je van plan binnenkort zwanger te worden, oftewel heb je een kinderwens? Dan ben je hier aan het juiste adres. In onze wekelijkse rubriek lees je tips om zwanger te worden of de eerste stappen die je het best kunt nemen wanneer je net zwanger bent. Deze week bespreken we twee onderwerpen namelijk de prenatale screening en foliumzuur.

Alles wat je wilt weten over de prenatale screening

Veel mensen verwarren de prenatale screening met de 20 weken echo. Er zijn echter twee soorten onderzoek, de 20 weken echo en onderzoek op de syndromen van Down, Edwards en Patau. De prenatale screening is onderzoek bij een ongeboren kind op een aantal afwijkingen. Is dit niet gevaarlijk voor het ongeboren kind hoor ik je denken. De screening zorgt er niet voor dat er een verhoogde kans is op een miskraam en is geheel ongevaarlijk voor het ongeboren kind. Niks om je druk over te maken dus! Het onderzoek is niet verplicht maar stelt de ouders wel in staat een keuze te maken of zij eventuele afwijkingen van hun ongeboren kind willen weten.

Wat is foliumzuur en waar zit het allemaal in?

Foliumzuur is een B vitamine. Foliumzuur heeft een positieve invloed op de ontwikkeling (sluiting) van de neuraalbuis, waaruit zich tijdens de embryonale periode de hersenen en het ruggemerg ontwikkelen. De kans op spina bifida of anencefalie (de schedeldak ontbreekt dan vrijwel geheel en een deel van de hersenen is in ontwikkeling achtergebleven is dan kleiner. Spina bifida staat beter bekend als een open ruggetje en bij anencefalie ontbreekt vrijwel de gehele hersenpan waardoor de hersenen zich niet volledig hebben ontwikkeld.  Wanneer dit in de 1e graad van de familie al voorkomt, neem dan contact met ons op!

Foliumzuur kan je in tabletvorm kopen bij de drogist of apotheek. Ook de multivitamines, specifiek voor zwangere vrouwen, bevatten de juiste dosering foliumzuur. Gebruik foliumzuur tot en met de 12e week van de zwangerschap. Het advies is om de gehele zwangerschap een multivitaminepreparaat voor zwangeren te gebruiken.

Foliumzuur komt voor in bladgroentes, noten, eieren, vlees, vis, volkorenbrood en bananen.