nekhernia
Medisch

Hernia’s: nare maar behandelbare blessures

Posted On september 7, 2020 at 2:50 pm by / No Comments

Wie ooit een nekhernia heeft gehad, die zal onderschrijven hoe vervelend en pijnlijk deze kwetsuur kan zijn. Gelukkig is het echter niet zo dat dit een blessure is die niet te bestrijden valt. Een nekhernia behandeling kan plaatsvinden via therapie. Dit is vaak succesvol. Mocht het echter geen effect opleveren, dan moet een operatie uitkomst brengen. Hieronder lees je hoe hernia’s ontstaan en waaraan je ze herkent.

nekhernia

Het ontstaan van een hernia

Een hernia ontstaat altijd in de bovenkant van de wervelkolom, in de buurt van de nek dus. Zoals je misschien weet, zitten tussen alle wervels een tussenwervelschijf. Deze schijven hebben een zachte binnenkant met bekleding aan de buitenkant. Bij een hernia is het zo dat deze binnenkant (de kern) uitpuilt en daarmee door de bekleding heen drukt. Er wordt dan tegen ruggenmergzenuwen aangedrukt. Aangezien deze zenuwen dan worden aangetast zul je verminderde mobiliteit ervaren, nog los van de pijn die erdoor wordt veroorzaakt.

Welke klachten komen erbij kijken?

De klachten die bij een hernia komen kijken zijn dus tweeledig: pijn en een mindere mobiliteit. Als je een of meerdere van de volgende klachten herkent, dan zou het op een hernia kunnen wijzen:

• Pijn in en rond de nek; moeite om je hoofd te draaien

• Hevige pijnscheuten en/of voortdurende pijn rond de schouderbladen.

• Irritatie en tintelingen in de armen.

• Een zwak gevoel in de armen en handen.• Als gevolg van bovenstaande veel moeite om de armen en handen te gebruiken.