Hoe test ik mij op het Coronavirus?

corona

Het Coronavirus viert alweer zijn eerste verjaardag. Niet bepaald een feestje waar wij – de wereldbevolking in het algemeen – nu zo blij mee zijn. Gelukkig kunnen wij ons steeds beter laten testen op het ziekmakende organisme. Maar welke test past nu bij welke situatie? Als blog over de gezondheid kunnen wij deze vraag niet onbeantwoord laten. Daarom hebben wij de hulp ingeroepen van How Are You Diagnostics. In dit artikel gaan zij in op twee van de bekendste Coronatests.

De PCR-test: ben ik nú besmet?

Op het nieuws hoor je – in relatie tot Corona – allerlei moeilijke termen vallen. Een daarvan is de afkorting PCR. Dit staat voor Polymerase Chain Reaction. Hiermee kunnen laboranten onderzoeken of iemand ten tijde van de testafname met het het virus besmet is geweest. Vaak zullen deze mensen zelf al symptomen vertonen, waaronder:

  • Niezen;
  • Verhoging;
  • Ademhalingsproblemen;
  • Verliezen van smaak en reuk;
  • Hoesten.

Deze Coronatest wordt afgenomen met een wattenstaafje. Deze wordt tot diep in de neus en keel aangebracht, waarna er een uitstrijkje wordt afgenomen. Na 24 tot 48 uur is er vaak een uitslag bekend. Wanneer deze positief is, moet de patiënt in quarantaine. Er zijn daarnaast ook sneltesten aanwezig. Deze worden voornamelijk gebruikt bij mensen met onderliggende gezondheidsklachten of een essentieel beroep binnen de zorg.

De CRP-test: ben ik besmet gewéést?

Iedereen heeft wel eens een kuchje of een mindere dag. Na een goede nachtrust zijn deze symptomen vaak verdwenen. Het heeft voor deze groep mensen vaak geen zin om speciaal een PCR-test af te nemen. In veel gevallen wordt dat zelfs tegengehouden. Veel mensen willen echter weten of zij in die tijd besmet zijn geweest met het Coronavirus. Zij kunnen dan kiezen voor een CRP-test.

Een CRP-test is een zogenaamde serologische test. Het bloed dat hierbij wordt afgenomen wordt onderzocht op antilichamen. Hiermee kan worden aangetoond dat het lichaam zich tegen het virus heeft verweerd. Conclusie: de patiënt is besmet geweest. Ook wanneer hij of zij weinig tot geen klachten heeft vertoond.

Coronamoe of niet: het virus beheerst ons dagelijkse leven nog steeds. Zelfs een jaar na het uitbreken van deze verschrikkelijke pandemie. Gelukkig zijn er voldoende testen op de markt om te onderzoeken of je besmet bent geweest. Bezoek vandaag nog een teststraat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *