zorghulpmiddelen
Medisch

Meestgebruikte zorghulpmiddelen bij ouderen

Posted On december 12, 2019 at 4:26 pm by / No Comments

Ouder worden. We doen het allemaal. Dag voor dag. Seconde voor seconde. Het liefst worden we tot ruim in de honderd en blijven we tot aan het einde toe vitaal. Helaas hebben we dit niet altijd voor het zeggen. Want wat nu als de toekomst met gebreken komt? In dat geval ben je veelal op zorghulpmiddelen aangewezen. In deze blog behandelen we een aantal die door de huidige generatie senioren worden gebruikt.

Loophulpmiddelen

De meeste mensen merken dat ze ouder worden, omdat ze hun evenwicht steeds vaker verliezen. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar niet onoverkomelijk. Hiervoor zijn namelijk vrij veel hulpmiddelen ontwikkeld. In de eerste fase heeft met aan een wandelstok genoeg. Daarna kan er overgegaan op een looprek of rollator. Bieden deze apparaten alsnog niet voldoende steun? Dan kun je beter op zoek gaan naar mobiliteitshulpmiddelen.

Mobiliteitshulpmiddelen

Een rollator is niet in alle gevallen afdoende. Denk hierbij aan grote afstanden of wanneer een loophulpmiddel nog weinig steun biedt. Dan kun je moeiteloos overgaan op een rolstoel, scootmobiel of driewielfiets. Daarnaast heeft onze overheid verschillende regelingen voor de oudere doelgroep opgesteld. Zo kun je – na een bepaalde leeftijd – vaak een taxipas bij de plaatselijke gemeente aanvragen. Zo blijf je lekker mobiel!

Hulpmiddelen in badkamer

De eerste ‘mankementen’ ontstaan vaak in de badkamer. Iemand verliest zijn evenwicht tijdens het douchen of kan moeilijk uit bad komen. Een vervelende gewaarwording. Toch is het geen enkel probleem. Vaak is een wandmeubel afdoende. Hiermee kun jij je vaak beter afzetten. Worden de klachten erger? Dan kun je gebruik maken van een douchekruk, -stoel of badplank. Voor het toilet kun je gebruik maken van een verhoger of een overzetstoel.

Hulpmiddelen in slaapkamer

Het overkomt iedereen een keer. Je ligt meer in bed, dan dat je er buiten leeft. Dat kan natuurlijk door ouderdom, maar ook “gewoon” door ziekte. In deze gevallen kun je speciale middelen gaan inzetten. Denk hierbij aan een anti-decubitus matras of een dekenboog. Gaat jouw gezondheid nog verder achteruit of hecht je veel waarde aan comfort? Overweeg dan de aanschaf van een hoog-laagbed.

Hulpmiddelen in de woonkamer

Ouder worden we vaak zo comfortabel mogelijk. Daarom schaffen de meeste mensen op leeftijd op ten duur een sta-opstoel aan. Deze voldoen vaak aan allerlei ergonomische eisen, waardoor ze zoveel mogelijk worden ontzien.