Stress voorkomen

Ontspanning

Veel mensen willen stress voorkomen. Een beetje stress is natuurlijk niet erg. Sterker nog, stress is juist heel handig omdat het je prestaties kan verbeteren. Je lichaam reageert namelijk op stress en zorgt er voor dat je extra alert bent en klaar voor de strijd. Toch is teveel stress niet goed. Bij teveel stress blijft je lichaam alert en in de strijd stand staan. Dit is natuurlijk niet goed voor je lichaam. Je kunt er klachten van krijgen zoals spierpijn, gespannen spieren, spanningshoofdpijn maar ook hartklachten en benauwdheid. Daarnaast is het mentaal vervelend. Omdat je zo alert bent, is slapen moeilijk maar tegelijkertijd ben je ook ontzettend moe.

Stress voorkomen

Stress voorkomen voor een betere gezondheid

Stress voorkomen is dus voor je gezondheid wel het beste. Maar hoe kun je dat doen? Alles stress uit je leven weren is een onhaalbare taak en ook niet wenselijk. Het is vooral heel belangrijk om te achterhalen wat de factoren zijn die jou stress op leveren. Dit kan namelijk voor iedereen anders zijn. Deadlines, werkdruk, familierelaties, balans tussen werk en privé, te veel op je bordje nemen, dat zijn allemaal elementen die voor stress kunnen zorgen. Het is dus wel zaak om te achterhalen wat jouw stress triggert. Want als je dat eenmaal weet, kun je er beter mee leren omgaan. Dan ben je niet zozeer stress aan het voorkomen maar ga je er op een goede manier mee om. Dit kan bijvoorbeeld om beter nee te leren zeggen, en dan ook zonder schuldgevoel. Dat is trouwens veel veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan.

Niet blij

Professionele hulp

Leren omgaan met stress is niet altijd even makkelijk. Professionele hulp kan dan gewenst zijn om vastgeroest patronen te doorbreken. Bovendien kan je tips en handvatten krijgen om bepaalde situaties het hoofd te bieden. Stress voorkomen kan dan veel rust brengen.